Saturday, 13 June 2009

Takdir....segalanya di luar pengetahuan..


Bismillah and alhamdulillah...."Still living, talking, seeing, hearing..list goes on"

Alhamdulillah...Syukur itu hanya padaNya. Kala ini, seterusnya dan selamanya, inilah lafaz teragung tanda hambanya seorang hamba pada Pencipta, ucapan terima kasih bertalu-talu tanpa henti ..Syukur terbesar , nikmat Islam dan Iman masih dikecapi tatkala ratusan malahan ribuan mula melupakan agama , melupakan asal usul kejadian diri. Hari ini banyak berita kematian yang didengari ,seorang tokoh yang tak penah kukenal secara dekat tetapi kuhayati watak allahyarham melalui buku karangan beliau. Apa ertinya saya menganut Islam? Buku itu tidak "gharib" bagi kita malahan menjadi peniup semangat untuk memahami makna keIslaman kita. Pembuka mata dan pencerah pada kelam. Bukan buku itu topik pilihan tetapi pada hakikat hidup itu sendiri. Akhirnya akan beralih ke episod baru yakni kematian. Itu satu cerita dan berita untuk malam ini. Semoga roh allahyarham ditempatkan bersama orang yang beriman!

Berita sedih lagi, kemalangan sekumpulan anak muda bakal mewarisi kepimpinan negara di Bumi Anbiya' , Kaherah mengejutkan malam ini lagi. Bagaimana mereka? Ditimpa musibah di negara orang yang tak pernah dimimpi barang sedetik pun. Hal ini mengingatkan saya pada beberapa tahun lalu sewaktu masih lagi di rantau orang. Alhamdulillah, Allah memudahkan musafirku selama beberapa tahun di sana. Jauh dari ayah bonda, sanak saudara dan kerisauan adakah sempat berjumpa mereka selalu bermain di benak saya. Namun Allah punya ketentuanNya. ...
Semoga kekuatan milik keluarga mereka dan semoga roh arwah ditempatkan bersama orang yang beriman!

Bicara mengenai kematian, bukan bicara kosong tetapi bicara yang bisa melunturkan rasa ujub dan takbur dalam diri. Fikirnya bisa menjadi kita orang tercerdik di dunia. Itu janji Nabi saw. Moga ingatan pada kematian meleburkan rasa sedih pada dunia yang kadang kala dilihat tidak memihak pada kita. Biarlah dirundung sengsara barang secubit di dunia fana , asal akhirat jaminan bahagia untuk kita.

Untuk diri, keluarga, sahabat dan seluruh umat, moga "mati" bukan omongan kosong, tapi amal yang berisi.

Wallahu'allam...

Fad

No comments:

Post a Comment