Thursday, 25 March 2010

Angka Yang Mengingatkan....

Bismillah wal Hamdulillah.

Entri kali ini dalam "English" berbunyi " A figure that reminds"...Hari ini genap 25 tahun kehidupan seorang insan di dunia mengikut kalendar Masihi.. Sudah lama mencecah usia ini megikut kalendar Hijri. 3 Rajab lebih saya utamakan tetapi 25 Mac yang selalu mendapat prioriti. Tarikh Islam tenggelam mengikut zaman. Mungkin anak- anak zaman sekarang sudah tidak tahu tarikh lahir mereka dalam kalendar Islam. Di sinilah letaknya tanggungjawab seorang ibu dan bapa untuk mengingatkan anak-anak mereka.


-Thanx and luv for someone-

25 tahun bukan usia singkat buat saya, apatah lagi buat ummi dan ayah. Permata terakhir mereka telah mencecah usia yang boleh dikatakan matang, pada usia Rasulullah saw dilantik sebagai Rasul, menerima wahyu pertama. Maka usia ini bukan sekadar usia, tetapi diiringi dengan tanggungjawab dan harapan. Tahun ini tahun terakhir dalam "undergrad" yang pastinya akan menyimpan kenangan yang ada signifikasinya. Seorang rakan mengingatkan saya untuk sujud syukur dengan usia ini. Allah swt memberi peluang untuk menyemai benih-benih amal hinggalah ke usia ini, maka gunalah usia ini dan seterusnya untuk terus menabur benih agar tersemai dan mampu dituai kelak. Risau agaknya dia jikalau ada kemarau panjang yang menggagalkan saya untuk terus bercucuk tanam. Mana mungkin mau dicari hujan jika tidak diusahakan? Hujan turun dengan bersebab , hujan turun dengan permintaan kita yang bersungguh-sungguh. Kitalah yang wajar berusaha untuk terus istiqamah dalam perjuangan sebagai seorang Muslim yang mengaku Mu'min. Moga mampu mencapai tahap taqwa.

Sambutan usia kelahiran bukan dengan kegembiraan biasa, tetapi gembira bercampur takut dan harap. Takut andai tergelincir jika jalanan itu licin, harap agar diberi pertolongan di sepanjang musafir ini. Harap agar andainya dipanjangkan perjalanan ini , bantuan Allah sentiasa bersama. Perjalanan menuju destinasi yang pasti, cuma tidak pasti sampai bila. Nikmat di sepanjang pelayaran inilah yang perlu disyukuri. Nikmat bukan satu tetapi beribu, tidak terkira. Nikmat sihat paling terkesan dalam diari harian ini. Setiap hari bertemu orang yang "kurang sihat" , tidak kurang orang yang telah disahkan "tiada harapan" untuk mereka yang berubat. Tetapi ketentuan Allah lebih pasti. Bila difikirkan mereka sebenarnya beruntung, mereka diberi peluang untuk mengetahui sampai bila sisa-sisa hidup di dunia akan berakhir. Mereka tahu telah sampai masa untuk ibadatnya lebih banyak, sujudnya lebih panjang.........

Nikmat diberi hidup dalam bi'ah yang terdidik. Dilingkungi teman-teman yang memahami. Itu salah satu nikmat di dunia. Semoga dengan nikmat manusia lebih bersyukur, manifestasi syukur adalah pilihan individu.




" Ya Allah, hambaMu ini meminta!"





"For you who know"

2 comments:

  1. Sangat sweet ye poem dalam gambar tu ;p

    ReplyDelete
  2. to one knee:se sweet org yang bagi..=P

    ReplyDelete